Terug naar beginpagina

BAM BESMET BEDRIJF BOUWT EEN ZWAARBEVEILIGDE NIEUWE GRENSGEVANGENIS OP SCHIPHOL

ACTIE / PPS / Vreemdelingendetentie / Nieuws / Links / E-mail / Inschrijven nieuwsbrief

Het laatste nieuws over de bouw, de campagne, en de acties


- 9 november 2011: Home-visit bij BAM directeur

Deze foto's kregen we toegestuurd per mail. Volgens de (anonieme) verzender gaat het om een actie tegen de bouw van het Justitieel Complex Schiphol, waarbij in de nacht van 6 op 7 november het huis van Henri Witteveen (directeur van BAM Public-Private Partnerships (PPP)) werd beklad met verf en met de leus 'Stop JC Schiphol'. Vooralsnog is ons verder niets bekend hierover.


- 21 OKTOBER 2011: Lees hier alles over de BLOKKADE van het BOUWTERREIN!


12 september 2011: “Waar zit het?”-stickers drukken Nijmegen met de neus op de feiten

Het zal weinig mensen in Nijmegen ontgaan zijn: overal in het centrum van de stad zie je stickers met de vraag: “Waar zit het?”

Want dat is de vraag: waar is het geld gebleven? Volgens de overheid moet er enorm bezuinigd worden, maar er is natuurlijk geld zat! Het is alleen in de verkeerde handen.

Een aantal van de stickers zit op plekken waar veel geld aanwezig is. Hier een aantal typerende voorbeelden.

Hier zit het geld: BAM

Lees verder op de website van Doorbraak


26 juli 2011 (met aanvullingen 4/8/11 en 12/9/11): "Bouwbedrijf BAM opnieuw aangevallen"

Een claim van een nieuwe groep op Indymedia:
  nn - 26.07.2011 18:14

  Claim brief LAF:

  Bouwbedrijf BAM opnieuw aangevallen!!

  Het Links Anarchistisch Front heeft in de nacht van zaterdag 23 juli op zondag 24 juli 2011 de bouwlocatie van bouwbedrijf BAM in Oosterwolde afgebrand.

  Bouwbedrijf Bam werkt op schiphol aan de nieuwe uitzet bajes voor mensen met of zonder papieren, dit kunnen en zullen wij niet laten gebeuren.Dit deportatie centrum zal er dan ook nooit komen!

  Deze actie dragen wij op aan de 11 mensen levens die zijn omgekomen bij de schiphol brand: Hun strijd is onze strijd!

  Op de muur werd door de activisten van het LAF een duidelijke tekst achter gelaten:'Hun lijden is ons lijden' en 'Stop deportaties LAF' en tot slot 'Leers we weten je te vinden!'

  Het LAF staat voor Links Anarchistisch Front dat door directe actie strijd tegen het kapitalistische systeem en de in onze ogen extreem rechtse kabinet.

  Het Links Anarchistisch Front zal alle middelen gebruiken om dit extreem rechtse kabinet te stoppen, bij de acties van het LAF zal getracht worden om GEEN menselijke of dierlijke slachtoffers te maken (gebeurt dit wel dan is het per definitie GEEN LAF actie) maar de kapitalisten van deze maatschappij hard economisch te raken.

  Velen acties zullen volgen! LAF
Het wordt in de verklaring van LAF niet duidelijk wat er op welke bouwlocatie in Oosterwolde is afgebrand. Als altijd houden lokale media en politie dit soort dingen liever stil. Volgens een artikel in Ravage zou een mobiele WC (Dixi) in brand zijn gestoken. Ravage citeert een medewerker van BAM Infratechniek, die in een reactie laat weten dat de actievoerders het verschil niet kunnen zien tussen BAM en BAM Infratechniek: "Ze zien ergens BAM staan en gaan erop af, maar wij hebben niks te maken met de bouw op Schiphol."

Lulkoek. BAM is BAM.

Aanvulling: op 4 augustus 2011 claimt LAF reeds een volgende actie: Vlag BAM verwijderd.

Tweede aanvulling: op 5 september 2011 claimt LAF: Het Laf heeft in de nacht van vrijdag 3 sept een bouwkeet van het bouwbedrijf BAM in de fik gestoken.


19 juli 2011: KaBAM in vuur en vlam

Gezien op Indymedia, de volgende korte verklaring:
  kabam

  nomen nescio - 19.07.2011 15:20

  in de nacht van woensdag 13 op donderdag 14 juli vorige week is er een bestelbusje van BAM in vlammen opgegaan in het centrum van Amsterdam.

  BAM bouwt gevangenissen en detentie- en deportatiecentra en draagt daarmee haar steentje bij aan de opsluiting en uitzetting van duizenden mensen.

  solidariteit met de zeven arrestanten in vreemdelingendetentie en gevangenen overal.

  BAM is overal,
  wij ook...
In de verklaring wordt gerefereerd aan 7 arrestanten in vreemdelingendetentie. Dit gaat over mensen die op 5 juli zijn opgepakt bij de ontruiming in Amsterdam van het kraakpand Schijnheilig. Er werden die dag veel mensen opgepakt, ongeveer 150. Aanvankelijk zaten 50 mensen in vreemdelingenbewaring. Nog 7 blijven weigeren hun ID te tonen en worden daarom in vreemdelingenbewaring gehouden. Eén van hen is in hongerstaking. Op de dag van dit schrijven zitten nog twee vrouwen in het oude uitzetcentrum op Rotterdam Airport, en vijf mannen in de Zaanse bajesboten. Meer informatie kun je vinden op de 5th of july solidariteitswebsite.

Overigens leidde een vorige Kabam actie tot een hoofdartikel in de Metro van 30 juni 2011: "Activisten plaag voor bouwbedrijf". Het artikel is op tal van websites overgenomen, waaronder de Nationale Bouwgids. De campagne dringt nu goed door in de bouwwereld!


23 juni 2011: "KaBAM! Daar gaat je bouwkeet..."

KaBAM? Dat doet ons denken aan eerdere acties tegen BAM, die op Indymedia werden geclaimd.

Ditmaal werden in Amsterdam bouwketen van BAM tot vuur van verzet gemaakt. Het bericht op Indymedia d.d. 22 juni vermeldt:
  "Vorig weekend hebben wij twee bouwketen van BAM in Amsterdam gesloopt door ze in brand te steken. Zolang bouwbedrijf BAM gevangenissen (voor mensen met of zonder papieren) blijft bouwen, zullen wij ze als doelwit blijven zien.
  Doe mee! Sloop het bezit van mensen die levens slopen!

  Last weekend we destroyed two BAM trailers by setting them on fire. As long as the BAM construction company continues to build prisons, they will remain our target.
  Join us! Destroy the property of those that destroy lives!

  NO BORDERS! NO STATES! NO MORE PRISONS!
Blijkens de verklaring op Indymedia vond de actie plaats in het weekend voor de campagne oproep van afgelopen maandag om actie te ondernemen bij spreekbeurten en andere leuke activiteiten van BAM BESMET BEDRIJF.

Met acties als deze ziet het er naar uit dat de campagne tegen BAM BESMET BEDRIJF door steeds meer mensen wordt gesteund en dat is mooi!

Het bericht van de actie is vandaag opgemerkt en overgenomen door AT5.


11 mei 2011: Fanmail van BAM BESMET BEDRIJF

Op 21 april werd Werkgroep Stop Deportaties aangenaam verrast door fanmail van een aandeelhouder van BAM BESMET BEDRIJF. Aangenaam, omdat het de eerste keer is dat er iemand van BAM reageert op de campagne, en wel op de actie tijdens de aandeelhoudersvergadering, alleen begrijpt hij ons 'niet helemaal'.

Welkom in de wereld van Tom Hartman, aandeelhouder van BAM BESMET BEDRIJF! Enkele citaten:

"Tot nu toe is het Europa niet gelukt haar buitengrenzen effectief te bewaken en alleen die aspirant immigranten toe te laten die naar verwachting een betekenisvolle bijdrage aan onze maatschappij vermogen te bieden. Het is feitelijk dweilen met de kraan open."

"Wat neemt u aan over ons vermogen wonderen te verrichten en aangaande het vermogen van immigranten hier een zinvolle bijdrage aan onze maatschappij te leveren?"


Delen van de e-mail van Hartman zijn gebruikt om de tekst te schrijven voor de actie aan het einde van de fietstocht van 5 mei naar de bouwplaats, waarbij een plakkaat werd onthuld om op bevrijdingsdag de bouw van een zoveelste grensgevangenis te vieren. Zo gebruikten we bijvoorbeeld dit fraaie zinnetje, want zoiets verzin je met geen mogelijkheid zelf:

"Vindt u niet "deep down" dat wij Europeanen / "blanke mensen" (van elke kleur of ras) eigenlijk superieur zijn aan de mensen in Afrika en de Arabische wereld die hier zo graag willen komen wonen?"

De gehele mail van Hartman kun je hier lezen.

Werkgroep Stop Deportaties nodigt van harte mensen zoals Hartman uit om ons te (blijven) mailen met hun superieure standpunten.

Bezoek intussen onze campagne websites en onderneem actie tegen BAM BESMET BEDRIJF!


5 mei 2011: Fietstocht met verrassingen

Een groep van ruim twintig mensen nam op 5 mei, bevrijdingsdag, deel aan de fietstocht naar de bouwplaats van de nieuwe uitzetbajes die op Schiphol wordt gebouwd door het consortium 'Poort van Schiphol' van BAM BESMET BEDRIJF.

Na afloop werd doorgefietst naar de huidige uitzetbajes Schiphol Oost. Tijdens het fietsen belden mensen uit Kamp Zeist om te vertellen dat zij actie hadden gevoerd voor hun vrijheid.

O ja, er was ook nog een verrassing van BAM...

Lees verder, met video!


20 april 2011: Het ontsmetten der aandeelhouders

De Werkgroep Stop Deportaties (WSD) hield op 20 april een symbolische actie voor de deur van het Renaissance Hotel in Amsterdam (Kattengat 1), waar de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van bouwbedrijf BAM plaatsvond. Arriverende aandeelhouders werd gevraagd de handen te ontsmetten in een ontsmettingsemmer. BAM is immers een besmet bedrijf vanwege de nieuwbouw van een vluchtelingengevangenis op Schiphol.

Lees verder, met video!


18 april 2011: 'KaBAM' in actie

Een groep die zich KaBAM! noemt, bracht een verklaring uit op Indymedia: "Stop gevangenissen te bouwen!". Hierin staat dat zij acties hebben gedaan bij BAM. In de aanvulling staat wat er is gebeurd, nl. uitlaten van auto's dichtgepurschuimd, ruiten ingegooid, leuzen, verf en sloten dichtgelijmd.

"Het maakt niet uit hoe mooi ze het willen laten lijken. Cellen en deportaties blijven cellen en deportaties."


2 maart 2011: Internationale actie tegen BAM - Valse jaarcijfers in omloop gebracht

Zie: bericht op Indymedia
Zie: bericht op Cobouw

In een anonieme verklaring van "Enkele antiracistische personen die verheugd zijn met dit nieuws" werd duidelijk gemaakt dat het bericht in Cobouw over valse jaarcijfers van BAM die in omloop zijn gebracht een actie is geweest vanwege de bouw van de nieuwe uitzetbajes op Schiphol. In Cobouw zegt een woordvoerder van BAM dat het persbericht "bijna niet van echt te onderscheiden" is. "Volgens de zegsman is gebruik gemaakt van de logo’s van het bouwbedrijf. Of BAM aangifte zal doen, is nog niet duidelijk." zo schrijft Cobouw.

Uit het bericht op Indymedia: "We zijn verheugd door het nieuws van deze actie, aangezien elk jaar duizenden migranten in Europa opgesloten worden in concentratiekampen en weggestuurd worden omdat ze niet de goede papieren bezitten. Vele bedrijven, zowel kleine als grote, maken grote winst met de handel van de gesloten centra en de uitwijzingen, net zoals B. Wij zijn verheugd dat ze hiervoor beginnen te betalen."
Daar sluit WSD zich volledig bij aan!


23 februari 2011: Lawaai bij BAM BESMET BEDRIJF Emmen

Afgelopen woensdag is er een lawaaidemo geweest bij BAM BESMET BEDRIJF, de vestiging Utiliteitsbouw in Emmen. Van de zijde van BAM was het oorverdovend stil...

De lawaaidemo was aangekondigd en de opkomst was goed! Met spandoeken en borden, sirenes en megafoons, fluitjes en stemmen werd eens te meer duidelijk gemaakt dat BAM moet stoppen met de bouw van de nieuwe uitzetbajes op Schiphol.

Zoals aangekondigd, was de demo niet aangemeld. De smeris vond blijkbaar dat er toch iets van toestemming op papier moest staan, en kwam deze zelf overhandigen, wat niet echt lukte. Ze lieten het ding daarom achter tussen de ruitenwissers een onzer auto's en bleven daarna redelijk uit ons buurt.

De BAM vestiging aan de Phileas Foggstraat 22c leek totaal verlaten. De parkeerplaats was leeg, de lamellen waren dicht. Binnen brandde licht en niemand liet zich zien. De confrontatie met hun misdadige praktijken is BAM blijkbaar nu al teveel.

Of ze er nu waren of niet, lawaai werd er gemaakt, toespraken gehouden. Hoe dan ook is zeker dat ze daar bij BAM die dag een weinig productieve dag moeten hebben gehad en vele voorbereidingen hebben moeten treffen, zoals het afzeggen van afspraken, het inlichten van leveranciers, het wegzetten van de auto's.

Nu waren we in Emmen. Waar zijn we de volgende keer? Wie weet maken we dat bekend. Of wordt het een verrassing?

BAM kan maar beter ophouden met dat bouwen op Schiphol Noord West, aan het einde van de Sloterweg van Badhoevedorp. Tenminste, als ze niet telkens daarmee geconfronteerd wensen te worden in alle uithoeken van het land!


14 januari 2011: Eerste lawaaidemo bij BAMDe parkeerplaats was leeg. Voor de ingangen stonden beveiligingskleerkasten. En overal was politie, in uniform en in burger. Mensen die in en uitgingen meden angstvallig de tien demonstranten met sirene, megafoon, spandoek en BAM BESMET BEDRIJF borden. Het was duidelijk: in het hoofdkantoor van BAM in Bunnik waren ze niet blij met de demonstratie. En we zijn nog maar net begonnen.
Zie www.bambesmetbedrijf.nl en Indymedia verslag.


6 januari 2011: Actiegroep 'Stop Justitieel Complex Schiphol' publiceert op Indymedia: Documenten BAM over bouw Justitieel Complex.

"Per ongeluk in goede handen gevallen: documenten over Justitieel Complex Schiphol dat wordt gebouwd door BAM met het consortium De Poort van Schiphol.

KaBAM! Interessante details over beveiliging van de bouwplaats door het Duitse bedrijf Feldhaus Uhlenbrock. Technische tekeningen van hekken en toegangen met stroomvoerende detectie. Een gedetailleerde plattegrond van een deel van het cellencomplex. Vergaderverslagen met quotes als: “Boomgaard plakt reclame op materieel af in verband met actievoerders”. Planning. En meer ' besmette bedrijven'."


Direct link PDF met documenten.


1 december 2010: Start van de campagne BAM BESMET BEDRIJF, met:

- De Kick Off actie van de campagne: BAM BESMET BEDRIJF bouwt nieuwe Schipholbajes: ontsmettingsactie
- Het online komen van de campagne websites http://www.jcschiphol.nl en http://www.bambesmetbedrijf.nl.
- Het verschijnen van de campagne poster BAM BESMET BEDRIJF.

Lees meer over de nieuwbouwplannen voor 'Justitieel Complex Schiphol'

Kom in actie!


(Actie-)berichten

7/11/11, home-visit BAM directeur

21/10/11, BLOKKADE van het BOUWTERREIN (WSD)

5/9/11, Indymedia: LAF steekt bouwkeet BAM in de fik

4/8/11, Indymedia: Vlag BAM verwijderd

26/7/11, Indymedia: Bouwbedrijf BAM opnieuw aangevallen!!

19/7/11, Indymedia: Opnieuw KaBAM.

22/6/11, Indymedia: KaBAM! Daar gaat je bouwkeet...

5/5/11: BAM presenteert, vol trots...(WSD)

20/4/11: Het ontsmetten der aandeelhouders (WSD)

18/4/11, Indymedia: Acties tegen BAM: Stop gevangenissen te bouwen!

2/3/11, Indymedia: Internation actie tegen BAM (valse jaarcijfers in omloop gebracht)

23/2/11, Indymedia: Lawaai bij BAM BESMET BEDRIJF Emmen: stop bouw uitzetbajes! (WSD)

14/1/11, Indymedia: Lawaaidemo bij BAM BESMET BEDRIJF in Bunnik (WSD)

6/1/11, Indymedia: Publicatie documenten BAM over bouw Justitieel Complex

1/12/10, Indymedia: BAM BESMET BEDRIJF bouwt
nieuwe Schipholbajes: ontsmettingsactie
(WSD)

1/9/10, Indymedia: Actie bij burgemeester Haarlemmermeer

4/2/10, Indymedia: Luid protest tegen nieuw detentiecentrum, zie ook foto's demonstratie en bouwlocatie. Videoreportage. (WSD)

20/11/09, Indymedia: Werkgroep Stop Deportaties verstoort gemeenteraadsvergadering (WSD)[advertentie]

BAM BESMET BEDRIJF

BAM BESMET BEDRIJF
BOUWT detentiecentra,
gevangenissen,
politiecellen en meer!